Over ons

Heinen Brandstoffen is in alles ‘ow noaber met energie’

Over ons

Alles verandert, daar kun je niet omheen. Maar soms zijn er ankers, die de tand des tijds doorstaan, met de tijd meegaan en toch zichzelf blijven. Een onopvallende, stabiele factor in het straatbeeld van een regio, echter zonder zijn Achterhoekse noaberschap of bescheidenheid te verliezen.
Heinen Brandstoffen is zo’n onopvallende, maar stabiele factor in De Heurne en omstreken. Dat komt niet alleen doordat het bedrijf al meer dan 100 jaren bestaat. Ook niet vanwege de prachtige locatie bij de Teunismolen, die nostalgie ademt.
De stabiele factor komt voornamelijk door de manier van zakendoen. Bij Heinen Brandstoffen draait het om de mensen die hun producten kopen of advies nodig hebben. Om het praatje, het extraatje, de oplossing en het leren kennen van de klanten. ‘Hoe beter wij onze klanten kennen, hoe beter we hen kunnen helpen, of ze nu thee komen halen in onze pompshop of dieselolie voor de trekker bestellen.’

Meer dan een eeuw geschiedenis

Heinen is begonnen als molenaar, die veevoer maakte. Het familiebedrijf ging over van vader op twee zonen en hun vrouwen. De ene zoon richtte zich op het verder produceren van veevoer, terwijl de andere zich wierp op de bakkerij. Hun vrouwen beheerden de kruidenierswinkel en hielpen met hun ondernemersgeest het bedrijf naar een zakelijk professioneel niveau, zonder aan de het Achterhoekse ons-kent-ons in te boeten.

De tweede wereldoorlog gooide roet in de groei van het bedrijf, maar ja: ‘Iedereen had niets in die tijd.’
Na de tweede wereldoorlog moest alles opnieuw opgebouwd worden, maar dit gold voor iedereen. Heinen kon in deze opbouwfase flinke stappen maken. ‘Men hielp elkaar, maar er was ook weer beweging. Alles moest opnieuw, dus mogelijkheden genoeg om het professioneel te doen. Maar nog steeds onder het mom ‘niet ván ons, maar vóór onze klanten.’

 

In de jaren ’60 kwam er een pompstation bij. In de loop van de jaren veranderde de brandstoffenmarkt door de opkomst van de huisbrandolie en later het landelijke aardgasnet. Gerrit en Johan Heinen brachten klantgerichtheid naar een hoger niveau. Zo is sindsdien het pompstation zelfs op zondagochtend open.

Twintig jaren later ging Heinen in op de vraag naar flessengas. Er werd een vulstation voor propaangasflessen gebouwd. Wat begon bij een enkele tank gas groeide uit tot meerdere tankwagens, die nu dagelijks in Nederland en Duitsland gas en diesel leveren.

In 2016 heeft Jan om gezondheidsredenen een stapje terug moeten doen en nu heeft Gerrit de touwtjes in handen.
De grote baas herken je niet als zodanig. Gerrit regeert zijn bedrijf niet vanaf kantoor, maar loopt gewoon op de werkvloer of rijdt met de vrachtwagen en bedient de klanten als ieder ander.

‘Wij groeien en veranderen, maar blijven graag gewoon.’

.